Stichting Podium De Hip

In augustus 2017 werd Stichting Podium De Hip opgericht

Podium De Hip!

In de De Hip kan alles! Beter kunnen we het niet omschrijven. Of je nu het beste kopje espresso van de stad wilt drinken, mooie concerten wilt zien, tot diep in de nacht wilt dansen, of lekker wilt shoppen in de Hipshop… Podium De Hip is the place to be!

Binnen De Hip is Stichting Podium De Hip verantwoordelijk voor de culturele programmering. Met Matthijs van Nieuwkerk als voorzitter weet de stichting ieder jaar weer een mooi programma neer te zetten, zowel binnen als buiten de muren van De Hip. De landelijk bekende Undercoversessies, de Ronde van Vedett, Wartaal en Van Streek zijn slechts enkele van de in eigen huis bedachte pareltjes.

Be Hip! Be there!

Ons pand!
De grote zaal
Cool retro terras

Leden van Stichting Podium De Hip

Van Nieuwkerk: ‘Toen ik De Hip voor het eerst binnenkwam dacht ik: Een café & culturele pleisterplaats naar mijn hart.’

Dat De Hip in Deventer veel meer is dan alleen maar een café weet men tot in de wijde omtrek. De Hip is eigenlijk een mini Totaal Theater, waar van alles wordt georganiseerd. Popconcerten, opera’s, wielerrondes, Undercoversessies, jazz jamsessions, talkshows, politieke debatten, Wartaal tijdens het Boekenmarkt weekend… Prachtig allemaal, maar op een gegeven moment haast niet meer door eigenaar Fonz Scheepstra alleen te behappen. Hij bedacht een oplossing. Een club gelijkgestemden om zich heen verzamelen die mee wil helpen De Hip nog beter te maken. Met Matthijs van Nieuwkerk, Willy Berends en Olaf Witkamp heeft hij drie personen gevonden die De Hip een warm hart toedragen. Met z’n vieren bemannen ze Stichting Podium De Hip en hebben tot doel gesteld om van Podium De Hip een bruisende culturele plek te maken. Vrijdag 25 augustus werd de akte in het bijzijn van notaris Jan-Hein Brummelhuis (http://notaris-brummelhuis.nl/) getekend en is Stichting Podium De Hip een feit.

Matthijs van Nieuwkerk als voorzitter van Stichting Podium De Hip lijkt vreemder dan het is. In de zomermaanden verblijft Van Nieuwkerk veel in Almen en in 2015 leerde hij De Hip kennen, toen hij Wartaal III (ode aan Drs. P) presenteerde. Van Nieuwkerk: “Toen ik De Hip voor het eerst binnenkwam dacht ik: Een café & culturele pleisterplaats naar mijn hart. Zeer professioneel, goede smaak en een inspirerende lichte anarchie. Ik bekeek de affiches van het maandprogramma, dronk een biertje, at mee en had het reuze naar mijn zin. Toen Fonz me vroeg om mee te helpen hoefde ik niet lang na te denken. De Hip vooruit! Met alle plezier!”

Willy Berends is al vanaf de opening fan van De Hip, bezoekt er veel concerten en andere activiteiten. Als directeur van Apex Audio Visuals maakt hij ook regelmatig gebruik van ruimtes in De Hip om videoclips en commercials te schieten. “De Hip heeft potentie! Mooie plek. Goeie uitstraling. Ik snap Fonz wel en ik ken hem al lang. Hij heeft goeie ideeën en voert de meeste ook nog eens uit. Maar ik snap ook waar hij tegen aan loopt. Een culturele instelling in je eentje runnen, dat bestaat niet. Onmogelijk. Bovendien heeft De Hip ook de middelen niet. Daar gaan we aan werken.”

Olaf Witkamp was als regisseur/cameraman al betrokken bij de Ronde van Vedett. Maakte voor de eerste editie een prachtige promo film en schoot afgelopen seizoen live beelden van de koers. Als hij niet als regisseur/director/cameraman op pad is, dan is hij te vinden in zijn winkel Rare & More, waar hij vintage spullen verkoopt.

“Ik ‘ontdekte’ De Hip kort na de opening. Woonde toen al 5 jaar in Deventer en kwam uit de Randstad. Ben naar Fonz, die ik nog niet kende, toegelopen en vertelde hem dat ik al jaren op De Hip zat te wachten. Hebben we hartelijk om gelachen. Ben er veel te vinden en lijkt me geweldig om samen met Fonz, Matthijs en Willy te werken aan De Hip 2.0. We hebben vorige week een hele avond bij elkaar gezeten en het klikte meteen meer dan goed. Dat belooft nog wat!”

Fonz Scheepstra zelf is blij de volgende stap met De Hip te kunnen maken. “Willy Berends heeft gelijk. Ik heb het culturele programma de eerste vier jaar in mijn eentje vorm gegeven en dat is eigenlijk gekkenwerk Het is dat het zo leuk is om te doen. Maar het werd de hoogste tijd De Hip verder te professionaliseren, een stichting op te richten voor het culturele gedeelte en die te bemannen met de juiste mensen. Dat laatste is zeker gelukt. Maar waar ik nog het meest blij om ben is dat het toch een beetje voelt als een rebellen clubje. Een clubje dat wilde plannen gaat smeden!”

Al in een eerder stadium werd Pieter Holkenborg aangenomen door De Hip. Holkenborg werkt ook voor de Feestfabriek en is betrokken bij festivals als Manãna Manãna en De Zwarte Cross. Holkenborg houdt zich bezig met programmering en promomotie en zal nauw gaan samenwerken met het stichtingsbestuur. De Hip lijkt klaar voor de toekomst.

Algemene info over Stichting Popium De Hip

Naam van de instelling: Stichting Podium De Hip

Ook wel onder het publiek bekend onder de naam: De Hip of Podium De Hip

Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) / fiscaal nummer: 8578.84.633

Kamer van Koophandel (KvK) nummer: 69469598

Stichting Podium De Hip heeft de culturele ANBI status. Dat houdt o.a. in dat giften aftrekbaar zijn van de belasting. Dus zeer interessant om ons podium te ondersteunen. Bovendien help je er dan aan mee dat het meest eigenwijze podium kan blijven zorgen voor een goede, eigenwijze en afwijkende progammering

Post- en bezoekadres:

Brink 21
7411 BS Deventer
Telefoon: 0570 745 091

Website: www.dehip.nl

E-mail: info@dehip.nl

Doelstelling:

Stichting Podium De Hip heeft voor de termijn van dit beleidsplan als doel(en) om:

1. Laagdrempelige culturele activiteiten aan te bieden aan alle inwoners van Deventer en haar omgeving;

2. Wars van iedere vorm van hokjesgeest hoogwaardige culturele activiteiten aan te bieden aan alle inwoners van Deventer en haar omgeving;

3. Te laten zien dat cultuur aanbieden ook anders kan dan bij veel reeds gevestigde cultuurbrengers;

4. Producties voor derden uit te voeren om zo het programma-aanbod in en om De Hip betaalbaar te houden voor haar bezoekers;

Met haar doelstelling beoogt de Stichting Podium De Hip het algemeen belang te dienen.

Hoofdlijnen van het actuele beleidsplan:

Stichting Podium De Hip heeft als missie om cultuur aan te bieden aan de inwoners van Deventer en omstreken op een creatieve wijze. Op de langere termijn wil Stichting Podium De Hip zich ontwikkelen tot dé laagdrempelige cultuurbrenger van deze regio. Laagdrempelig qua toegankelijkheid, maar hoogwaardig wat betreft aanbod.

Het verbinden van verschillende mensen en culturele disciplines van Deventer en omstreken is essentieel voor Stichting Podium De Hip. Het culturele programma van Stichting Podium De Hip is toegankelijk voor iedereen, ongeacht inkomen, leeftijd of achtergrond. Of simpeler gezegd: de sfeer van een dorpskermis. Iedereen van jong tot oud is er welkom en kan er een fijne tijd hebben om te genieten van hun vrije tijd, elkaars gezelschap en cultuur in de breedste zin des woords.

Met een kleine organisatie en beperkte budgetten wil Stichting Podium De Hip laten zien een culturele instelling bestieren ook anders kan cultuuraanbieders zoals kernpodia en stadsschouwburgen dit doen.

De kernwaarden van Stichting Podium De Hip zijn: Originaliteit, toegankelijkheid, informaliteit en professionaliteit.

Bestuurssamenstelling:

Het onbezoldigd bestuur Stichting Podium De Hip bestaat uit Matthijs van Nieuwkerk als voorzitter, Willy Berends als secretaris, Fonz Scheepstra als penningmeester en Olaf Witkamp als bestuurslid.

Actueel activiteitenverslag:

In en om De Hip worden per jaar meer dan 150 culturele events georganiseerd, waaronder: Ronde van Vedett, Undercoversessies, Politiek Café De Hip, Undercover op de Brink, Wartaal, klassieke concerten, avonden voor jong talent, activiteiten rondom het EK Damesvoetbal in opdracht van de gemeente Deventer, Top 2000 week, productie en programmering van de Undercovertent op de Zwarte Cross, et cetera. Deze activiteiten zullen per direct door Stichting Podium De Hip worden overgenomen en uitgebreid.

Financiële verantwoording:

Stichting Podium De Hip bouwt een vermogen op om programma-aanbod en de promotie ervan te financieren. Tevens dient dit vermogen als buffer voor tegenvallende opbrengsten.

De jaarrekening van de Stichting Podium De Hip wordt opgesteld door de penningmeester Fonz Scheepstra en gecontroleerd door Administratiekantoor T.A. Presser in Diepenveen.

Stichting Podium De Hip heeft geen medewerkers in (loon)dienst.

Cijfers

De cijfers van 2020

Nog steeds is De Hip hoofdsponsor van Stichting Podium De Hip. Mooie dingen doen kost nu eenmaal geld.